New WoodWork Design Kft.

Mitől lesz egy lépcső használata kényelmes és egyben az otthon dísze is?

1. rész – Egy elrontott betonlépcső kihívásai

Az esetek zömében a lépcső a lakás, a ház meghatározó része. Fontos, hogy tájékozott legyél és felelős döntést tudj hozni, milyen legyen a lépcső az otthonodban.

Elkövetkező bejegyzéseinkkel célunk, hogy a leírtak segítséget nyújtsanak, ha építkezés vagy felújítás előtt állsz, vagy akár az állami támogatást szeretnéd lépcső cseréjére felhasználni. 

Nemrég két olyan megkeresésem is volt, amikor egy elrontott beton lépcső lehetséges helyrehozatala volt a feladat.

A lépcső készítésénél van pár olyan alapméret, amit elengedhetetlen figyelembe venni. Ha ezeknek nem felel meg a lépcső, akkor nemcsak az előírt szabványoktól tér el, de ráadásul a felhasználása, azaz a lépcsőzés is problémás, kényelmetlen.

  1. Az egyik ilyen alap paraméter a lépésmagasság, – én a 19 cm lépésmagasságot szeretem, de ettől el lehet térni. A padlószint és a tetőtér padlószint közötti részt elosztom a kívánt lépésmagassággal. Pl. 300cm/19cm=15,78 lépcsőfok. Mivel nincs fél lépcsőfok, így a felhasználók magassága és a kialakításból adódó lehetőségek határozzák meg a lépcsőfokok végső számát. Ebben az esetben 300/16=18,75cm lesz a lépésmagasság.
  1. A másik fontos méret a lépcsőlapok mélysége, – ha ez nem elég mély, akkor főleg lefelé haladva kényelmetlennek érezzük, és balesetveszélyes is lehet. Én szeretem, ha minimum 30 cm mély, vagyis széles egy lépcsőlap. Ha ennél jóval keskenyebb van a tervrajzon vagy a zsaluzatban, akkor az nem biztos, hogy megfelelő és kellően biztonságos lesz.
Ötlet: Mivel a lépcső formáját, méretiet a ház tervezésénél ki kell alakítani, jó ezeket már előre átgondolni, milyen lépcsőt szeretnénk. Ezzel a két alapmérettel már gyorsan le tudod ellenőrizni az optimális lépcsőfokok számát, akár tervrajzon vagy a bezsaluzott lépcsőnél.

 

A következő bejegyzésekben más fontos lépcsőépítéssel kapcsolatos kérdésről és annak megoldásáról szeretnénk írni. Többek között lesz szó a lépcsők járásvonaláról, miből lehet, legyen a lépcső, milyen lépcső fajták, méretek vannak, milyen felületkezelést érdemes alkalmazni.

Segítünk mire figyelj, ha új lépcsőt szeretnél, vagy csak a régit szeretnéd felújítani! Ide kattintva küld el adataidat, hogy megkapd az újabb lépcső praktikákat!

Lépcső betonalap

Falépcső burkolat (korrigált betonalap)

További bejegyzések