New WoodWork Design Kft.

Ahogy az előző részben már volt szó róla, a lépcsővel kapcsolatos alapvető kérdéseket már a ház tervezésénél át kell gondolni. Az alábbi kérdésekre már a tervek elkészítése során érdemes választ adni.

 • Milyen legyen a lépcső formája?
 • Mennyi hely van a beépítésre?
 • Milyen környezetbe kerül?
 • Milyen stílus az irányadó a házban?

Vannak alap elvárások, amikre rengeteg megoldás létezik.   A lépcső szerkezete lehet:

 • betonból
 • fémből
 • fából
 • üvegből,
 • és mindezek tetszőleges kombinációjából.

Nagyon sok variáció és szép megoldás létezik, most csak azokról a megoldásokról szeretnék beszélni, amit vagy már elkészítettünk, vagy valamilyen tapasztalattal rendelkezünk.

Az első és legfontosabb kérdés: mennyi hely van egy lépcső elhelyezésére és milyen szerepet szánunk a lépcsőnek?

Van, hogy a nappali, vagy a lakás egyik dísze szerves alkotó eleme a dizájnnak, és van, hogy a hely szűke miatt egyszerűbb, de esztétikus lépcső az elképzelés.

A nagy méretű lépcsőkhöz kellő nagyságú hely szükséges. Méretéből adódóan ilyen esetben a lépcső kiemelt szerepet játszik és az egész ház stílusát meghatározza.

Milyen előnyökkel jár egy ilyen lépcső, tapasztalatom szerint maga a látvány mellet egy örök darab, ami funkcionálisan a kényelmes és biztonságos járást teszi lehetővé.

A képen látható lépcső szerkezete lehet teljesen fából és lehet akár betonra épített.

Beton lépcsőszerkezet

+ előnyei, stabilan tart a ház falával együtt egy nagyon merev szerkezet,

+ addig is használható amíg nem kerül rá a burkolat.

! Hátránya: hogy jóval költségesebb lehet, mint egy sima fa szerkezet, de sokan ezt tartják e legstrapabíróbb szerkezeteknek.

Milyen általános hibák szoktak felmerülni?
 • Tapasztalatom szerint a lépcső kiosztásnál nem mindig figyelnek oda az előző cikkben leírt alapszabályokra. Ez azonban a ház tervezésénél még kiküszöbölhető, és fa szerkezettel valamelyest javítható.
 • Máskor pedig az alsó és felső lépcsőlap zsaluzásánál nem veszik figyelembe a ráhelyezett lépcső lap vastagságát. Így az alsó lépcsőlapnál magasabbat kellene lépni a felsőnél pedig kevesebbet. Ez viszonylag nehezen javítható főleg, ha 40mm vastag lépcsőlapot használunk. (Minden esetben ezt javasolom és használom.)
Kisebb hely áll rendelkezésre a lépcső kialakítására

Amikor kevesebb hely áll rendelkezésre és inkább a funkció áll a középpontban az eltolt lépcsőlappal rendelkező lépcsők és talán a keskenyebb csigalépcsők jelenthet megoldást.

+ Az előnyük, hogy kis helyet foglalnak. Ebben a kivitelben is szép lépcsőket lehet készíteni.

! Hátrányuk a nem kényelmes használat.

A jobb oldali képen látható eltolt lépcsőlapnál, habár szép, elég egy kis figyelmetlenség, és azonnal két lépcsőt lépünk egyszerre.

 

Segítünk mire figyelj, ha új lépcsőt szeretnél, vagy csak a régit szeretnéd felújítani! Ide kattintva küld el adataidat, hogy megkapd az újabb lépcső praktikákat!

További bejegyzések